Et kranie i skabet!

okt 22, 2015 | Nyheder

For 65 år siden nærmere bestemt i maj 1940, fandt Preben Verner Davidsen et kranie i en tørvegravning på Horreby Lyng. Hans søn har nu indleveret kraniet til Nationalmuseet. Kraniet er fra en 7-8 år gammelt barn og det er blevet dateret til 235 f. kr. – dvs. det er ca. 2.250 år gammelt.

Kraniet er blevet undersøgt på Antropologisk Laboratorium på Københavns Universitet, og der er ingen tegn på sygdom eller vold der kan afsløre dødsårsagen.

Museumsinspektør Peter Vang Petersen fra Nationalmuseet betegner fundet som usædvanligt samt vigtigt, og opfordre folk til at kontakte dem, hvis de har kranier eller andet danefæ liggende. Han tilføjer tillige, at der er flere forklaringer på, hvorfor mennesker er endt i en mose, eller nærmere bestemt i en af jernalderens mange tørvegrave.

Allerede i jernalderen gravede man tørv, og mange af jernalderens moselig blev lagt ned i de åbne tørvegrave, der fungerede som en slags døre til en anden verden. Nogle er ofre for banale ulykker, andre smidt i mosen som straf, mens mange tydeligvis er ofret.

Under anden verdenskrig fandt tørvearbejderne adskillige menneskekranier ude i Horreby Lyng. Vi har fået fortalt historier om, at man satte kranierne på høje stave ude i mosen omkring tørvegravningsfelterne – da de ”døde skulle vogte de levende”, udtaler projektleder Anita Pedersen.

Vi arbejder lige nu på at lave en kultur- og naturhistorisk udstilling om Horreby Lyng, som forhåbentlig kan åbnes senest til sommeren 2017 ude i mosen. Hvis man i gemmerne derhjemme skulle have et kranie, eller andre effekter som man vil udlåne til os, som fortæller om mosens kulturhistorie, er vi meget interesseret.

Anita Pedersen aped@guldborgsund.dk

Læs mere om historien her:
TVøst
Nationalmuseet_Facebook