Stor Kærguldsmed

– mosens diamant

Hannen af Stor Kærguldsmed kendes på den citrongule plet på bagkroppen – helt præcis er det 7. bagkropsled gult. Hunnen og de unge hanner har sortrødlig bagkrop, men kan godt have gullige markeringer på de øvre led. Den bliver op til 4,5 cm lang og har et vingefang på ca. 7 cm.

Stor Kærguldsmed
Stor Kærguldsmed Leucorrhinia pectoralis

En sommerdag i 2003 kørte tre biologer fra København til Falster. Deres mission var at finde så mange arter af guldsmede som overhovedet muligt. De havde udset sig Horreby Lyng som et område, hvor de burde kunne finde spændende og sjældne arter. Stor var deres overraskelse, da to af dem ser en han af Stor Kærguldsmed. Men desværre fløj den væk, inden det lykkes dem at dokumentere fundet med et foto. Stor Kærguldsmed kendes på dette tidspunkt kun fra en håndfuld lokaliteter i Danmark.

Stor Kærguldsmed er så sjælden på europæisk plan, at dens tilstedeværelse alene er nok til, at Horreby Lyng er blevet udpeget til et særligt naturområde i EU, et Natura 2000-område, som Danmark er særlig forpligtiget til at passe på. Guldborgsund Kommune har derfor en stor og ansvarsfuld opgave med at sikre levestedet for denne meget sjældne og værdifulde art.

De voksne dyr opholder sig det meste af tiden på deres udkigspost, hvorfra de angriber bytte, der flyver forbi, som de jager ved hjælp af deres fremragende syn. Byttet består som regel af mindre insekter og fortæres, mens den sidder på sin udkigspost.

Stor Kærgulsmed kan ses flyve fra sidst i maj og frem til slutningen af juli. Chancen for at se Stor Kærguldsmed er størst i juni, men flyvetiden påvirkes af klimaet det enkelte år.

I 2007 bestemte staten, at alle kommuner skulle have en truet dyre- eller planteart, som de skulle være særlig ansvarlig for. Guldborgsund Kommune fik tildelt Stor Kærguldsmed som ansvarsart.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *